2017-05-23

Még tudunk dolgozni

avagy a határ a csillagos br. 2.295.000,- Ft/év (??)


Sokan lehetnek úgy, hogy nem kényszerű menekülés eredményeként hagyták ott legutolsó szeretett munkahelyüket, hanem:
  • Nők a 40 éves lehetőség következtében
  • Jól esett elintézni, mert stabil jövedelem, mindig pontosan fizetnek ! 
  • Az ügyintézés közben indulatból el is távoztak a munkahelyükről, de közben a morc főnök utánuk könyörgött, mert mindenki Londonban mosogat a cégtől, vagy Bécsben felszolgál, tehát szükség lenne mégis a jó szakira 
  • A cég kicsúszott alóluk, megvolt a feltételrendszer, hirtelen nem akadt másik munkahely 
  • stb.

És ezek után szorított már a kockás mamusz otthon, a Népszava hamar kiolvasódott, a nej is nyugdíjas volt és kellett volna egy kis csend, mert vele ez reménytelenül áhított célkitűzés.

Szóval mindegy, már megtörtént, de lenne állás akár 4 órában is, de lehet-e, miként adódik a nyugdíj melletti kereset, adózásnál mi várható ?


Ami lényegest sikerült kiolvasni a sok anyagból:

A nyugdíj adómentes, a bejelentett további jövedelmeket a normális cégek lejelentik és befizetik a járulékot a NAV -nak, tehát lehet nézni a márciusban megjelenő NAV számítást és valszeg hozzá sem kell nyúlni, mert ua. jön ki.

  • Korbetöltött nyugdíj mellett lehet dolgozni a privát szférában, semmilyen korlátozás sincs
  • Közalkalmazotti vagy hasonló jogviszonyban vállalt nyugdíj melletti munkavégzés esetén azonban a nyugdíj folyósítását 2017-ben is fel kell függeszteni (egyelőre)
  • A nők kedvezményes nyugdíjában, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek munkavégzése esetén kereseti korlátot kell figyelembe venni, az egy naptári évben a br. kereset maximum a 18*(aktuális minimálbér) lehet
  • Ha januárban kezdene az ember akkor ezt el kell osztani 12 –vel, hogy a havi max. bruttót megkapjuk 
  • Mivel nyugdíjas korban általában már sima az ügy, nincsenek az adózást befolyásoló különféle esetek, tényezők, így a havi nettót a jelenlegi adókulcs segítségével úgy kapjuk meg, hogy a bruttót megszorozzuk 0.665 –el. Tehát durva számításhoz a bruttó 2/3 –a lesz a nettó. Visszafelé osztással kapjuk meg a nettóból a bruttót, attól függ, hogy melyik egységről tárgyalunk 
Legyen a példa jelenleg 18*127.500=2.295.000,- br. Ft/év, havi bruttó ebből 191.250,- Ft. A havi nettó kerekítve 127.181,- Ft.
Eddig ez egy könnyű alapszámítás.

Számoljunk csak !

  • Ha januárban kezdünk és nem figyelünk, akkor fölélőhetünk az éves max. keretnek és ennek az lesz a következménye, hogy amelyik hónapban ezt átlépjük, akkor az abban a hónapban folyósított nyugdíjat vissza kell fizetni és legközelebb csak a jövő naptári év januárjától kérhetjük újra a folyósítást, tehát vigyázni kell, hogy mennyit kérünk ! 
  • Ha év közben kezdünk valahol, akkor is az éves maximum a felső korlát, de ha pl. májusban kezdünk, akkor 8 hónap alatt fogyaszthatjuk el ezt, azaz kérhetünk 8 hónapra 286.875,- Ft/hó br. fizetést is


Szerintem ez így átlátható, aki ezek után ezt nem érti, az ne nyugdíjba, hanem az elemibe menjen vissza !

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük Taki bácsinak, hogy bár szemérmesen, de felhívta a figyelmünket a pongyolaságunkra.
    Bejegyzésünkből lényeges részek, pontosítások lemaradtak, elnézést kérünk !
    Köszönjük Taki bácsi !

    VálaszTörlés

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei