2017-09-06

Az új világnyelv és jó elfoglaltság friss nyugdíjasoknak

HTML5, CSS, JavaScript, stb.

<!DOCTYPE html>
<html lang="hu-HU">
<head></head>

<body>
 <!--
Hát akkor kezdjük.

Most kivételesen lehet reklámozni, mert ez a tanulni vágyók üdvét és fejlődését szolgálhatja, tehát ajánlom a témakörrel való ismerkedést - nekem is a Geri bácsi tolta oda 1200 oldalnyi magyar tanfolyami anyaggal együtt - és lehet találni még magyar nyelvű leírásokat is, bár azok egy kicsit régebbiek is lehetnek.
De az online gyakorló feladatokkal is lehet haladni.
Inkább a gép előtt üljön mindenki, mint az SZTK -ban !
A HTML5 (Hypertext Markup Language) webszabvány és környezete, amit folyamatosan felügyelnek és fejlesztenek, gyakorló feladatokkal teletűzdelve:

A testület weboldala: https://www.w3schools.com
 
Nyugdíjas

Aki idáig eljutott, az már nem élt hiába.
De kezdésnek, az alapfogalmak megismeréséhez a Google ingyenes segítsége is könnyen kezelhető. 

Mindenki teper az internetre

A "minden eladó, csak vegye meg valaki" jelszó őrületes tempóban hajtja a webes (ezen belül a mobilos) fejlesztéseket.
A HTML5 szabvány és a reszponzív (az eszköz méretéhez automatikusan igazodó, görgetősáv nélküli) megjelenési követelmény (legújabb Google irányelvek) óriási igényeket támaszt a fejlesztők felé manapság.
Át kell írni a korábbi szabványok szerinti alkalmazásokat és újakat is illik készíteni.
Ennek következtében már a jobbak nem kódsorokat írnak, hanem modulkönyvtárakból szedik össze a részmegoldásokat és azokat illesztik össze az interfész felületek segítségével.
Sajnos ennek eredményeként nagyon sok az összecsapott, kiteszteletlen alkalmazás, pedig csak jól végig kellene "nyomogatni" az élesítés előtt, hogy ne a felhasználók vegyenek észre kapitális hibákat. 

Személyes weboldal

Egyre többen készítenek maguknak személyes weboldalt, ahol vallanak önmagukról, életükről, céljaikról, összegyűjtik személyes fényképeiket, emlékeiket.
Sok regisztrációnál, feliratkozásnál már van "személyes weboldal" rubrika.
A fenti linken elkezdtem az alapoktól, soronkénti kódolással fabrikálom a kis családi oldalam a Telekom előfizetéshez tartozó kis 50 MB -os ingyenes tárhelyen. Ez természetesen azt jelenti, hogy a képek méretét kordában kell tartanom. A jelenlegi mobilokról akár 4 MB -os kép is készíthető, ez a méret és a hozzá tartozó letöltési sebesség miatt nem megengedhető.
A munka félkész, szétszedve, darabokban van, nem mindenhol működik még helyesen, hiányzik még a JavaScript és a PHP ismerete.
A PHP szerveroldali programozást kíván ezért a notebook -omra feltelepítettem az EasyPHP lokális webszervert 

Blogolás, kommentelés és trollkodás

Ma már az interneten böngészők nem írnak be az újságoknak olvasói leveleket, hanem a különböző internetes fórumokon biztosított hozzászólási felületeken fejtik ki a véleményüket.
Sokan álnév és ál-logo alatt itt töltik a ki a dühüket is (mindenki tapasztalt már ilyent biztosan), de ez még mindig jobb, mintha otthon, részegen lombfűrésszel darabolnák a variabútort, vagy baltával kergetnék a családot. 

SEO az új isten (keresőoptimalizálás)

Mindenki használta már a Google keresőoldalát és ott lapozgatott a találatok között.
A találati listát a Google keresőrobotok találatai alapján állítják össze és bonyolult értékelő algoritmusok segítségével, a tartalmat vizsgálva sorolják be a világ összes legális weboldalát (a blogok is weboldalnak számítanak).
Az algoritmus titkos - mint az Unicum összetétele - de időnként szaklapokban nyilatkoznak a Google szakemberei az aktuális elvekről.
Csak nagyon röviden a folyamatosan változó elvek némelyikéről:
  • nem a csicsás, mindenféle csilivili trükköket bevető weboldalak a díjazottak, hanem amelyek letisztultak
  • kevés, de harmonizáló, ún. "webtűrő" színösszeállításban célszerű megjelenni (pl. tilos a piros-kék párosítás, mert kigúvad az ember szeme)
  • kevés, max. 3 karaktertípust illik használni és ezek jól olvashatók legyenek, méretük megfelelő legyen és lehetőleg egy betűtípus családba tartozzanak (pl. sans serif család)
  • tartalmazzák a közösségi hivatkozásokat (mail küldés, link lekérés, visszajelzés lehetősége (feedback), kommentelés, fácse, stb.)
  • a szöveg tartalmas legyen, összhangban legyen a weboldal címével, törekvéseivel
  • a képek kisméretűek (kb. max. 500 Kb) legyenek, mert a nagyfelbontású képek lassan gördülnek le, mint az ablakroló
  • a webtárhely sebessége megfelelő legyen, a letöltési idő kisebb legyen, mint 500 msec
  • látogatók száma értékelhető legyen, az oldal folyamatosan bővüljön, ne legyen otthagyva évek óta
  • a megjelenése reszponzív legyen, mert egyre többen mobilról, tabletről keresnek, szörföznek a neten (lásd. "Mindenki teper az internetre" fejezetet)
  • stb.

A Google lista hely a mérvadó, nem a bankszámla

Aki már használta a Google keresést, az tudja, hogy a 3. találati oldalra már nagyon kevesen mennek el, tehát mindenki, aki el akar adni, azt törekszik az első oldalakra kerülni, tehát illik betartani a keresőrobotok és a minősítő szempontok számára kedvező kialakítást és tartalmat.
A netes jelenlét jövedelmező foglalkozás, sokan ebből élnek már nagyon jól (de nem kicsit, nagyon !)
Jelennek meg cikkek ezzel kapcsolatosan, a legutolsó, ami  a kezembe akadt, a 10 legtöbbet kereső listáját tartalmazza, akik a web -ből élnek.
A havi jövedelmek közül a legkevesebb is 100.000 $ felett van.

A XXI. század irástudatlansága (analfabétizmusa)

Egyértelműen a web használatában való jártasság a döntő, tanfolyamok tömegeit indítják (sokat online formában, oktató videókkal) kortól és nemtől függetlenül, hogy ne szakadjon szét a világ. Úgyhogy
 "Never too late !"
Nem beszélve a munkaerőigényekről, hiszen óriási hiány van a webet programozni tudókból (sokan Londonban mosogatnak 😁😁😁).
A munkaügyi helyzethez értők arról beszélnek, hogy kb. 20.000 webes programozó hiányzik az országban !

Javaslatom
  1. aki csak most kapott kedvet megismerkedni a weboldal készítés rejtelmeivel, akkor annak a Google websablonját ajánlom. Nem kell kódolni, magyar nyelvű, kész sablonok között lehet választani és csak a tartalmat kell feltölteni. A tárhelyet a Google biztosítja
  2. Akik ennél már egy kicsit előrébb vannak, elfogadhatóan olvassák az angol szaknyelvet, azok a W3C oldala (át lehet állítani magyar nyelvűre is, de itt lehetnek fordítási elcsúszások is !) alapján tanulmányozzák az utasításokat, próbálják ki a működésüket és használják a menüben lévő modulkészletet saját weboldaluk elkészítésénél
  3. a nagyon felkészültek (és az önsanyargatók) alaputasítás szinten tájékozódhatnak a HTML5 szabvány legfrissebb állapotáról és kódolhatnak is
Na ennyit erről Kedveskéim, Nénik és Bácsik !
 -->
</body>
</html>

1 megjegyzés:

  1. Más bejegyzéseimben felajánlottam szolgálatainkat blog és weboldal ingyenes és könnyen elsajátítható megnyitásához, de egyenlőre nem akadt jelentkező.

    Pedig pusztán terápiás jelleggel is ki lehetne írni magunkból az összes bánatunkat !

    Nem haszontalan próbálkozás, nagyon sokan csinálják, tele velük a net !

    VálaszTörlés

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei