2017-09-06

Az új világnyelv és jó elfoglaltság friss nyugdíjasoknak: HTML5 +CSS, JavaScript, PHP, stb.

önkéntes munka, karitatív bejegyzés

<!DOCTYPE html>
<html lang="hu-HU">
<head></head>

<body>
 <!--
Hát akkor kezdjük.

Most kivételesen lehet reklámozni, mert ez a tanulni vágyók üdvét és fejlődését szolgálhatja, tehát ajánlom a témakörrel való ismerkedést - nekem is a Geri bácsi tolta oda 1200 oldalnyi magyar tanfolyami anyaggal együtt - és lehet találni még magyar nyelvű leírásokat is, bár azok egy kicsit régebbiek is lehetnek.
De az online gyakorló feladatokkal is lehet haladni.
Inkább a gép előtt üljön mindenki, mint az SZTK -ban !
A HTML5 (Hypertext Markup Language) webszabvány és környezete, amit folyamatosan felügyelnek és fejlesztenek, gyakorló feladatokkal teletűzdelve:

A testület weboldala: https://www.w3schools.com
 
Nyugdíjas

Aki idáig eljutott, az már nem élt hiába.
De kezdésnek, az alapfogalmak megismeréséhez a Google ingyenes segítsége is könnyen kezelhető. 

Mindenki teper az internetre

A "minden eladó, csak vegye meg valaki" jelszó őrületes tempóban hajtja a webes (ezen belül a mobilos) fejlesztéseket.
A HTML5 szabvány és a reszponzív (az eszköz méretéhez automatikusan igazodó, görgetősáv nélküli) megjelenési követelmény (legújabb Google irányelvek) óriási igényeket támaszt a fejlesztők felé manapság.
Át kell írni a korábbi szabványok szerinti alkalmazásokat és újakat is illik készíteni.
Ennek következtében már a jobbak nem kódsorokat írnak, hanem modulkönyvtárakból szedik össze a részmegoldásokat és azokat illesztik össze az interfész felületek segítségével.
Sajnos ennek eredményeként nagyon sok az összecsapott, kiteszteletlen alkalmazás, pedig csak jól végig kellene "nyomogatni" az élesítés előtt, hogy ne a felhasználók vegyenek észre kapitális hibákat. 

Személyes weboldal

Egyre többen készítenek maguknak személyes weboldalt, ahol vallanak önmagukról, életükről, céljaikról, összegyűjtik személyes fényképeiket, emlékeiket.
Sok regisztrációnál, feliratkozásnál már van "személyes weboldal" rubrika.
A fenti linken elkezdtem az alapoktól, soronkénti kódolással fabrikálom a kis családi oldalam a Telekom előfizetéshez tartozó kis 50 MB -os ingyenes tárhelyen. Ez természetesen azt jelenti, hogy a képek méretét kordában kell tartanom. A jelenlegi mobilokról akár 4 MB -os kép is készíthető, ez a méret és a hozzá tartozó letöltési sebesség miatt nem megengedhető.
A munka félkész, szétszedve, darabokban van, nem mindenhol működik még helyesen, hiányzik még a JavaScript és a PHP ismerete.
A PHP szerveroldali programozást kíván ezért a notebook -omra feltelepítettem az EasyPHP lokális webszervert 

Blogolás, kommentelés és trollkodás

Ma már az interneten böngészők nem írnak be az újságoknak olvasói leveleket, hanem a különböző internetes fórumokon biztosított hozzászólási felületeken fejtik ki a véleményüket.
Sokan álnév és ál-logo alatt itt töltik a ki a dühüket is (mindenki tapasztalt már ilyent biztosan), de ez még mindig jobb, mintha otthon, részegen lombfűrésszel darabolnák a variabútort, vagy baltával kergetnék a családot. 

SEO az új isten (keresőoptimalizálás)

Mindenki használta már a Google keresőoldalát és ott lapozgatott a találatok között.
A találati listát a Google keresőrobotok találatai alapján állítják össze és bonyolult értékelő algoritmusok segítségével, a tartalmat vizsgálva sorolják be a világ összes legális weboldalát (a blogok is weboldalnak számítanak).
Az algoritmus titkos - mint az Unicum összetétele - de időnként szaklapokban nyilatkoznak a Google szakemberei az aktuális elvekről.
Csak nagyon röviden a folyamatosan változó elvek némelyikéről:
 • nem a csicsás, mindenféle csilivili trükköket bevető weboldalak a díjazottak, hanem amelyek letisztultak
 • kevés, de harmonizáló, ún. "webtűrő" színösszeállításban célszerű megjelenni (pl. tilos a piros-kék párosítás, mert kigúvad az ember szeme)
 • kevés, max. 3 karaktertípust illik használni és ezek jól olvashatók legyenek, méretük megfelelő legyen és lehetőleg egy betűtípus családba tartozzanak (pl. sans serif család)
 • tartalmazzák a közösségi hivatkozásokat (mail küldés, link lekérés, visszajelzés lehetősége (feedback), kommentelés, fácse, stb.)
 • a szöveg tartalmas legyen, összhangban legyen a weboldal címével, törekvéseivel
 • a képek kisméretűek (kb. max. 500 Kb) legyenek, mert a nagyfelbontású képek lassan gördülnek le, mint az ablakroló
 • a webtárhely sebessége megfelelő legyen, a letöltési idő kisebb legyen, mint 500 msec
 • látogatók száma értékelhető legyen, az oldal folyamatosan bővüljön, ne legyen otthagyva évek óta
 • a megjelenése reszponzív legyen, mert egyre többen mobilról, tabletről keresnek, szörföznek a neten (lásd. "Mindenki teper az internetre" fejezetet)
 • stb.

A Google lista hely a mérvadó, nem a bankszámla

Aki már használta a Google keresést, az tudja, hogy a 3. találati oldalra már nagyon kevesen mennek el, tehát mindenki, aki el akar adni, azt törekszik az első oldalakra kerülni, tehát illik betartani a keresőrobotok és a minősítő szempontok számára kedvező kialakítást és tartalmat.
A netes jelenlét jövedelmező foglalkozás, sokan ebből élnek már nagyon jól (de nem kicsit, nagyon !)
Jelennek meg cikkek ezzel kapcsolatosan, a legutolsó, ami  a kezembe akadt, a 10 legtöbbet kereső listáját tartalmazza, akik a web -ből élnek.
A havi jövedelmek közül a legkevesebb is 100.000 $ felett van.

A XXI. század irástudatlansága (analfabétizmusa)

Egyértelműen a web használatában való jártasság a döntő, tanfolyamok tömegeit indítják (sokat online formában, oktató videókkal) kortól és nemtől függetlenül, hogy ne szakadjon szét a világ. Úgyhogy
 "Never too late !"
Nem beszélve a munkaerőigényekről, hiszen óriási hiány van a webet programozni tudókból (sokan Londonban mosogatnak 😁😁😁).
A munkaügyi helyzethez értők arról beszélnek, hogy kb. 20.000 webes programozó hiányzik az országban !

Javaslatom
 1. aki csak most kapott kedvet megismerkedni a weboldal készítés rejtelmeivel, akkor annak a Google websablonját ajánlom. Nem kell kódolni, magyar nyelvű, kész sablonok között lehet választani és csak a tartalmat kell feltölteni. A tárhelyet a Google biztosítja
 2. Akik ennél már egy kicsit előrébb vannak, elfogadhatóan olvassák az angol szaknyelvet, azok a W3C oldala (át lehet állítani magyar nyelvűre is, de itt lehetnek fordítási elcsúszások is !) alapján tanulmányozzák az utasításokat, próbálják ki a működésüket és használják a menüben lévő modulkészletet saját weboldaluk elkészítésénél
 3. a nagyon felkészültek (és az önsanyargatók) alaputasítás szinten tájékozódhatnak a HTML5 szabvány legfrissebb állapotáról és kódolhatnak is
Na ennyit erről Kedveskéim, Nénik és Bácsik !
 -->
</body>
</html>

1 megjegyzés:

Gábor Pusztai írta...

Más bejegyzéseimben felajánlottam szolgálatainkat blog és weboldal ingyenes és könnyen elsajátítható megnyitásához, de egyenlőre nem akadt jelentkező.

Pedig pusztán terápiás jelleggel is ki lehetne írni magunkból az összes bánatunkat !

Nem haszontalan próbálkozás, nagyon sokan csinálják, tele velük a net !

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük !

Az elmúlt 30 nap slágerei