2017-05-24

Önkéntes nyugdíjpénztár

kontra NYESZ-R számla


Nyugdíjas


Előrelátó ember úgy készül a nyugdíjas korára, hogy akkor se haljon éhen, ha kiürülne az állami nyugdíjkassza.

A magán nyugdíjpénztárak alakulásakor az előzetes számítások szerint nekem már nem érte meg belépni, így a több lábon állást számomra:
  • egyrészt önkéntes nyugdíjpénztári tagságom jelentette (a cégem a 90-es évek közepén alapított saját pénztárat, mely később jogfolytonosan beleolvadt egy jónevű Biztosító pénztárába, hál’ istennek szép hozammal)
  • másrészt nyugdíj előtakarékossági számla (magyarul NYESZ-R) nyitása egy bizonyos Banknál, melynek rövidítése egy magyar pezsgőmárkáéval azonos. Ez viszont – talán a választott kis kockázatú portfoliómnak is köszönhetően – olyan gyengén muzsikált, hogy a nyitás után több pénzt nem is tettem be

Nos, az önkéntes pénztári tagságomat pikk-pakk sikerült megszüntetni, és a pénzt egy összegben kivenni. Ott nem is foglalkoztak azzal, hogy ténylegesen nyugdíjas lettem, nem is kérték a Határozatot. Ugyanis ha betöltöd az öregségi nyugdíj korhatárt, simán ki lehet szállni.

A NYESZ-R számla megszüntetése és a fentinél két nagyságrenddel kevesebb pénz felvétele igazi hivatali packázás volt. Most egy kis ismeretterjesztés következik: hiába vagy már nyugdíjas, a 10 év várakozási időt, ha esik, ha fúj, ki kell várni és persze be kell mutatni a Határozatot is. Mivel én a számlát 2007 márciusában nyitottam, és bár tavaly októberben lettem nyugdíjas, a hiányzó kb. fél évet ki kellett várnom. (Plusz három munkanapot is, mivel a pénz csak T+3-as rendszerben szabadult fel…)

De ez még hagyján. Mivel idő közben új személyi igazolványom lett, azt a rendszerükben regisztrálni kellett. Hiába csodálkoztam, hogy ennek mi a jelentősége, ha a számlám úgyis megszűnik, de hát a szabály, az szabály. Nos, ez a mérhetetlenül nehéz feladat kb. egy órát vett igénybe, eredményeként pedig kb. 5 oldal kinyomatott A4-es lap (természetvédők figyelem!) született.

Ennél jobban nem szeretnék senkit sem untatni a részletekkel, végül is 3 személyes megjelenés és jó néhány óra elvesztegetése árán csak azért is hozzájutottam a „kimagaslóan magas megtakarításomhoz”.


Most jön a poén: mindkét intézmény multinacionális cégek magyarországi leánya. De mindkettőnél csodálkozol, az egyiknél: „Hát így is lehet?”, a másiknál pedig: ”Hát csak így lehet?”

Sikerek és kudarcok

kettő az egyben (az áhított 51/49)

Azt mondják a nálam tapasztaltabb és bölcsebb emberek (ezt azért én is meg tudom erősíteni), hogy az ember élete kis eredményekből, nagy sikerekből, nem jelentős tévedésekből és hatalmas bukásokból áll.

Szerintük egy élet összességében már sikeresnek mondható, ha a teljes egészre vonatkozóan 51 % az eredmények, nagy sikerek és csak 49 % a kisebb-nagyobb bukások súlyozott mérlege.

A súlyozást úgy kell érteni, hogy pl. egy fiatalkori nagy bukást a háromkerekű biciklivel, ellensúlyoz az a hatalmas siker, ha 60 felett sikerül a lakásból két egyforma színű zokniban távozni.


És azt is mondják ezek a bölcs emberek, hogy aki még nem bukott az életben egy kapitálisat, az még gyerek, ideje felnőnie !


Én minden reggel a borotválkozó tükör előtt igyekszem bebizonyítani magamnak, hogy a súlyozott sikereim elérik az 51.1 % -ot.

Nem mindenkinek ez a véleménye rólam, de én magamnak hiszek, nem az ő szemüknek.


Szakmai pályafutásom során igyekeztem ezt mindig szem előtt tartani és a sors játéka folytán mindig fejlesztői szemlélettel álltam a feladataimhoz. A fejlesztő pedig az az ember, aki addig nem nyugszik, amíg tönkre nem tesz valamit.


Még akkor is magamnak hittem, amikor egy 30 fős CNC gépekkel, CAD tervező eszközökkel és 3D –s mérőgéppel felszerelt, akkor ultramodern szerszámgyártó üzemet kellett vezetnem.

Itt sikerült a „kettő az egyben” szlogennek megfelelően egy lépéssel sikert és bukást összehoznom:
mint üzemvezető, egy adminisztrációs elszámolási hibát fedeztem fel a naponta leadott egyéni munkalapokon, ezt korrigálva az üzem körmönfont kontrolling elszámoló rendszerében kiszámolt üzemi teljesítmény 1 hét alatt +15 % -ot növekedett.

Kis kitérő:

  • csak annyit jegyeznék meg, hogy mindezeket a céghez való belépésemet követően néhány nappal követtem el
A belépésem másnapján megszólított egy német time-manager (time-manegement: a megbízott profi válságkezelő pontosan definiált, elvárt sikerkritériummal, pontosan definiált befejezési határidőre kell, hogy végezzen), akinek a tulajdonosok megbízásából a szerszámgyártó üzem hatékonyságát a pillanatnyi 60-65 % -ról 85 % fölé kellett emelnie 6 hónap alatt.

A time-manager, nem bírván konstruktív munkára bírni az üzem addigi munkatársait, kockáztatni kezdett, egy intelligens külsejű idegent (ez voltam én 😅) maga mellé emelt a saját projektjébe és együtt dolgozott velem, mint utolsó mentsvárával, mert már elment 3 hónapja 0 körüli eredménnyel.

Csak röviden a végkifejlet: a time-manager a 6. hónap végén sikerrel tudott beszámolni a tevékenységéről, 6 hónapra összesítve elérte a 83 %-ot és javaslatára 6 hónapra megerősítettek az üzemvezetői munkakörömben.

Kifizették neki a 8 mFt -os sikerdíjat és amikor a búcsúzásnál kezet fogtunk, röviden megköszönte, hogy beszállhat feleségével és 6 gyerekével a mikrobuszába, hogy európai nyaralókörútra mehessen, mert évente csak két munkát vállal, közte pihen.

Tehát ott maradtam a titokban rám fújó kollegákkal, mert piszkálta a csőrüket, hogy egy utcáról éppen beesett ember meg tudta azt csinálni, amit nekik nem sikerült.

Ha volt lehetőségük tettek alám rendesen, de nem tudtak mit csinálni, mert a 6 hónapos tulajdonosi megerősítés ellen nem mertek nyíltan ellenszegülni.

Én is kihasználtam ezt a 6 hónapos erős periódust és kiosztottam néhány rapid seggberúgást a piszkoskodóknak és jókat röhögtem magamban.

Mert én is egy nagy piszok vagyok ! Egy borzalmas alak és kiképzett, gyakorlott TÜV CERT auditor, aki a TÜV Rheiland 2*2 hetes kommandós szintű kiképzésén (ahhoz képest a közismert szolgálatok túlélő gyakorlata csak homokozói pipiske) megtanulta, hogyan kell a sunyi, összevissza hazudozó alakok nyakát egy határozott vágással elnyisszantani.

Ezt megfejeltem még azzal, hogy a frissen felvett CNC gépkezelők előző munkahelyeiről szaloncukros dobozban lopva magukkal hozott, csutkáig lekopott marószerszámait kiváltottam egy profi forgácsoló szerszámokat gyártó osztrák cég eszközeivel és ezzel ment a marás, mint kés a vajban, jött még +10 % teljesítmény javulás.

De azt már nem figyeltem, hogy ezen profi szerszámok ára tetemesen ránehezedett az üzem pénzforgalmára, így egy kicsit csúszott az aktuális bérkifizetés.

Volt ott hahota és sírás is. A kollégák hahotáztak a hátam mögött, hogy milyen dilis vagyok, én meg sírhattam, mert abban a hónapban megvonták a prémiumomat, mert kellett a pénz a többiek béréhez.

Nyugdíjas

De a „kettő az egyben” szlogent szerintem ott indítottam el világhódító útjára és mint látható, értő kezekbe került 😅.

Az elmúlt hónap slágerei