2017-06-04

MHK

in memoriam Hajas Jenő

Hajas Jenő lett Horváth Karesz utódaként a II.E. osztályfőnöke.  Egy szikár, sótalan, idősebb ember volt, A Mechanika és a Szakrajz c. tantárgyakat tanította, melyek száraz mivolta jól passzolt az egyéniségéhez.

Kedvenc témája volt saját Wartburg autója (a régi, gömbölyű formájú, hiszen 69-70-ben járunk), sokszor hivatkozott rá: „Gépkocsim kímélése céljából”… ez és az történt.

Nyugdíjas

Sajnos tény, de nem lehet egy lapon említeni az elődjével, nem róla mintázták a Pedagógus szobrát. Szigorú volt ugyan (és igazságtalan, ahogy az illik), de hiányzott belőle az az önirónia, amiért Horváth Kareszt – többek között - annyira szerettük.

Sajátságos fegyelmezési módszere volt: az elég gyakori (nem elfelejteni: tiszta fiúosztály voltunk, tele kamaszos allűrökkel), rendbontásokat nem a jó pedagógusra jellemző eszközökkel kezelte, hanem az általa MHK -nak nevezett módszerhez folyamodott. (TIT ismeretterjesztés következik: 
Az MHK, (Munkára-Harcra-Kész) egy szovjet mintára létrehozott tömegsport mozgalom volt Magyarországon 1949 -től az 1960-as évek közepéig. Forrás: Wikipédia.)

Ez az ő interpretációjában azt jelentette, hogy az egész osztályt a pad mellé állíttatta, a táskáinkat a fejünk fölé emeltette, majd mindenkinek le kellett guggolnia és legalább 10 percig ebben a pozitúrában maradnia. Hát mit mondjak, nem volt egy kéjhömpöly, de ez is örök emlék marad.

Hogy valami vidámabbat is felelevenítsek.

Lett egy újpesti egészségügyi szakközépiskolából egy testvérosztályunk, melybe viszont csak lányok jártak. És hát mi szerettük volna az ébredező szexuális érdeklődésünket rájuk kiterjeszteni, egy közös buli (vagy, ahogy akkor illett emlegetni: egy zenés-táncos mulatság) formájában.

Hosszas kérlelés után Hajas tanár úr beleegyezett, de a következő feltételekkel: 
  • helyszíne a mi iskolánk
  • az ő jelenléte
  • sőt, néhány szülő segítsége a rend fenntartásában

Csak halkan mondom, hogy mindenki meghallja: a Gabi bácsi ott csajozott be egy nála kb. 20 kg -al fajsúlyosabb testvérosztályossal.

Később azt mondta, hogy gyengéje a babaarc és ennek a leányzónak az volt csak. Amikor lassúztak és utána felkapcsoltuk a világítást, attól féltünk, hogy látszani fog a Gabi bácsi egészséges rózsaszínű tüdőcsúcsa, mert a babaarcúnak akkora tüdő depressziós képessége lehetett.

Nyugdíjas

Pedig válogathatott volna a bénája - mint a koncertet adó Titán együttes fűzöld olajfestékkel színezett házi készítésű gitárját csapkodó akkordosa.
Mellette egy lemezjátszós régi SIEMENS rádió volt a profi hangfal, valaki azóta is kutatja, hogy miért nem szól a Luxemburg Rádió.
 
Ugrálhatott volna a banda felé repülő nyuszis fehérneműk között, csak hát ott volt a Hajas őrmester.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei