2020-05-27

Gabi bácsi a Hertelendy utcában

Gabika gyermekkora

Már korábban említésre került, hogy Anci néni a 3 fiúgyermekkel többször is költözésre kényszerült, így ott kellett hagyni a Németvölgyi úti lakást is.

Nem költöztek messze, ragaszkodtak a környezethez és a megszokott iskolák közelsége is fontos szempont volt. Gabi bácsi már felnőtt fejjel végiggondolva érdekesnek találta ezt a cserét (a Németvölgyi úti III. emeletnek nagy értéke lehetett), mert a lakás nagyobb lett és I. emeleti volt. Itt 2 évet töltött el az Anci néni vezette 3 gyerekes vándorcirkusz.


De Gáborkának sok újdonsággal szolgált:
  • 3 nagy szoba volt egymás mellett, mindegyik nagy ablakkal rendelkezett és az utcára néztek, világosak voltak (a Németvölgyi -ben a "hall" a nagyszoba és az előszoba között helyezkedett el, kicsit sötét volt)
  • a nagyszobát és az egyik szobát üvegtáblás tolóajtó választotta ketté, ezzel sokat játszott
  • a konyhában volt a nagy "etvasz", egy a meleg vizet és a központi fűtést (!!!) biztosító, nagyméretű tartállyal rendelkező, gázzal fűtött, ún. "etázsfűtés" (a gugli gravitációs fűtésként dobja fel), ezzel megszűnt a cserépkályhák fával történő táplálása, ami nagy könnyebbséget jelentett

Nyugdíjas
  • igaz, hogy a fürdő és a fallal elválasztott WC egyben volt, de a beépített kádhoz lépcsőn keresztül lehetett fellépni. Micsoda előkelőség !
  • és közösségi terekhez közelebb volt: 4 -es busz megálló és mozi az Ugocsa utcában, 61 -es villamos és a 12 -es busz az Alkotás utcában. Shoppingolási lehetőségek a Márvány utcában, ahová egy átjáróházon keresztül gyorsan el lehetett jutni. Valamint volt a közelben egy édesség bolt is, Gabika zsebpénzének és a Hollósi téri snúrozás nyereményének függvényében gyakran tért be keserű csokis bevonatú mogyorós drazséért
  • volt viszont egy nagy hiányosság: Gabika nem sejtette, hogy az Ugocsa mozitól két házra lakott a Gyuri bácsi ! Great loss ! Hej, pedig szívesen megkocogtatta volna néhány kaviccsal az erkélyük üvegablakát, pusztán játszásiból. Csak később tapasztalta, hogy a Gyuri bácsi kis szobája nem az utcára nézően helyezkedett el, hanem a hátsó udvar felé. Így a kedveskedő kocogtatásra valószínűleg a dühös szülők rohantak volna ki az utcai erkélyre.
Miután a család belakta az új lakást folytatódott a 3+1 fiú tombolása.
A +1 fiú magyarázata: a család egy siófoki illetőségű rokonának kamasz fia (Muci bácsi) Pesten járta az iskoláit és elfért a nagy lakásban átmenetileg. Nagy dobozos akusztikus gitárján sűrűn játszotta az akkori Elvisz Preszli slágereket, így a család zenei fejlődéséhez is hozzájárult.
De a fiúk az új lakásban is szívesen kergették egymást az ebédlő asztal körül (elmondható róluk, hogy őket tényleg az asztal körül kergették).
Egy alkalommal Lacika éppen Gáborkát kergette - mint egy prédaállatot - és a kistesó az egyik széket elé rántotta a forgolódás közben, amitől Lacikának úgy felrepedt a szemöldöke, hogy egész életét hiányos szemöldökkel élte végig.
A lakás leltárnál már említett fürdőszobában volt egy érdekes jelenség. Mivel a kifolyó szennyvizet a belső udvaron egy külső csatornában vezették, az egyik télen a nagy hidegben az befagyott, korlátozva a WC darabos tartalmának mélybe surranását. A sima folyadék azért még csordogált és a gyerekek csodálkozva látták az ablakból, hogy a résen kitüremkedő jégoszlop egy sárgább lesz.

Hát ez egy rövidebb történet volt, mert hamarosan következett a Brassai Sámuel utcában eltöltött mintegy 20 év, aminek következtében Gáborkából katonaviselt, diplomás házasember lett.
De ez már egy új poszt lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei