2018-08-18

Kalandozások kora - 6. rész

kalandozások kora


Szlovénia, 2018. 08. 10 -15., nyaralás és városnézés


Hosszabb kihagyás után ismét felvettük a nyúlcipőt, és beneveztünk egy 5 éjszakás, autóbuszos szlovén tengerparti nyaralásba, némi fakultatív kirándulással megfűszerezve.

Az utat a LaGrotta Holidays Utazási Iroda szervezte.

Az ország - amely 1991 -ben elsőként vált ki Jugoszláviából - területe a magyarországinak kb. a negyede, lakosainak száma 2 millió. Fővárosa Ljubjana, 200 ezer lakossal. De ami igazán egyedivé teszi Szlovéniát az az, hogy ott minden van: az Alpok egy nyúlványa (legmagasabb hegycsúcs a 2864 m -es Triglav), egyéb magas hegyek, alpesi legelők, rengeteg erdő, síkvidék és egy kis adriai tengerpart, melynek hossza nem éri el az 50 km-t.

Odafelé menet rövid városnézés céljából útba ejtettük Ljubjanát.

Nyugdíjas


Saját, kavicsos tengerparti stranddal és wellness részleggel is rendelkező szállodánk Koper kikötőváros mellett volt.

Nyugdíjas


A kikötő - az ország méreteihez hűen - nem nagy, de a forgalma jelentős: konténer szállító-, tanker- és személyszállító hajókat egyaránt kiszolgál.

Nyugdíjas


Koper óvárosa lényegében egy picinyke térből áll, amely mind a mai napig Tito nevét viseli...

Nyugdíjas


Bár minden napra szerveztek fakultatív kirándulásokat, de mi csak egyre fizettünk be, mely két alprogramból állt:
  • először végigmentünk a Vintgar szurdokon. A kb. 1,5 km -es táv többnyire a környező sziklákhoz erősített fapallókon járható be. Vasárnap lévén hatalmas volt a tömeg, sokszor csak oldalvást lehetett kikerülni a szembejövőket

Nyugdíjas

    • a második program egy kirándulás volt a Bledi tóhoz. Káprázatos hely, hatalmas hegyek övezik az egyébként 5 km -nyi kerületű tavat. A tó közepén van egy pici sziget, ahol 99 lépcsőfok leküzdése után jutunk fel a dombtetőn álló templomhoz. Magára a szigetre ún. pletnával lehet eljutni. A pletna hasonlít a velencei gondolához, csak ez 20 személyes és egy izmosabb úriember a hajó végén állva két evezővel hajtja. Velencében a gondolás az egy szál evezőjét a csatorna fenekéhez nyomva "löki" előre a gondolát. Na, ez a pletna esetében nem lehetséges, ugyanis a Bledi tó 31 m mély !

      Nyugdíjas

      A többi napon hol a tengerben, hol a wellness részlegben áztattuk habtestünket.

      Az utolsó nap, útban hazafelé még két nevezetesség megtekintése szerepelt a programban:
      • az első, a híres-nevezetes, eredeti lipicai ménes farm volt, melyet 1580 -ban alapítottak. Azóta a lipicai fajta nemzetközivé vált, többek között 1950 -ben, a magyarországi Szilvásváradra is került belőlük

      Nyugdíjas

      • a második megállónk a magyar határ közeli Dobronak volt. Itt található ugyanis Közép-Európa  egyetlen orchidea farmja, ahol pillangó orchideákat termesztenek. A palántákat főként Hollandiából importálják és itt nevelik tovább, majd helyben árusítják illetve exportálják

      Nyugdíjas

      Ezzel beszámolóm végéhez értem, búcsúzóul vessünk egy pillantást utazásunk főszereplőjére:

      Nyugdíjas

      2 megjegyzés:

      1. Nagyon szép ez a beszámoló, de Gyuri bácsi diplomatikusan elhallgatta, hogy az étkeztetésnél voltak bizonyos anomáliák.

        Gyuri bácsi erre a témára különösen érzékeny, nem véletlen, hogy a középiskolai menzáról is eltanácsolták egy alkalommal, ahogy egy régebbi bejegyzésében már beszámolt erről.

        VálaszTörlés
      2. Ez így van. Nem vagyok vendéglátós szakember, csak a józan paraszti eszemmel képtelen voltam felfogni, hogy a szállodában a svédasztal elrendezése miért volt olyan, amilyen. Ugyanis egy sarokban volt berendezve, a rövidebbik száránál - főleg a vacsoránál - mindig sorállás, ugyanis csak ennek révén lehetett tányérhoz és leveshez jutni. És a főfogás összeszedéséhez újabb sorban állás...

        Ahogy a korábbi kalandozásainkról szóló posztjaimban is olvasható, elég sok szállodában megfordultunk, de ilyen ésszerűtlen kialakítást sehol sem tapasztaltunk.

        Ennek ellenére innen nem tiltottak ki...:-)

        VálaszTörlés

      Előre is köszönjük !
      (az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

      Az elmúlt 30 nap slágerei