2017-12-05

És bekövetkezett ...

útkeresés nyugdíjasként

Korábbi, a keresőkben gyakran előforduló bejegyzésemben már néhány szóban kifejtettem a véleményem a friss nyugdíjasok helyzetével kapcsolatosan bekövetkezett változásokról.
A friss nyugdíjasok jelentős része egy útkeresés közepén találja magát: mi legyen ezután ?
Lehet a válasz pl. ez is:

Nyugdíjas

De ez erősen függ attól, hogy az elmúlt viharos évtizedeket hogyan (és hol) sikerült eltölteni.
Nos, akik tovább szeretnének dolgozni és a legutolsó munkahelyükön erre nincs lehetőség, azok ott találják magukat a nyílt munkaerő piacon.
Eddig, ha jelentkezett valamelyik munkát kínáló felületen és valamilyen oknál fogva behívták, akkor mehetett interjúkra a többekkel együtt.

Nyugdíjas

Kitölthetett intelligencia teszteket, furfangos logikai feladatokat, majd közölték vele, hogy később értesítik.
De ez ritkán történik meg (lásd. korábbi bejegyzésem), de jó volt harmadiknak, töltelék pályázónak oda, ahol már megvolt a jelölt, csak kellett a pályáztatási formaság.

Most viszont már lasszóval keresik a nyugdíjas dolgozókat, mert minden tehetséges ember már elment Londonban mosogat (Cirmi SicC innen!). Ezért megpezsdült a munkaerő piac:
  • komoly munkaügyi szakemberekkel hivatalos konferenciákat rendeznek, ahol telesírják a mikrofont, hogy hány munkavállaló hiányzik már szinte mindenhonnan
  • a fejvadászok már nem a multinacionális cégek CEO -ját hajtják (azokkal már Dunát lehetne rekeszteni és egyébként másra nem is jók), hanem kőművest, asztalost, hideg- és melegburkolókat, villanyszerelőket hajkurásznak
  • már proaktívan keresnek meg embereket és kezüket-lábukat törik össze, hogy elébe menjenek az állásokat keresőknek. Már várom, hogy mikor küldenek futárral szalámis zsemlét a friss nyugdíjas pályázóknak, hogy nehogy éhen haljanak munkába állás előtt !
De egy területen még késik a változás:
  • a munkavállalót kereső cégek ellenállása idősebb kolléga felvétele ellen
  • azt hiszik, hogy aki egy bizonyos kort elért, az már biztosan szellemi sérült
  • félnek, hogy nem tudja majd magáévá tenni a szintén szellemi sérült ügyvezető zavaros elképzeléseit
Hát, ahogy mondtam Kedveskéim, Nénik és Bácsik:

nagyot fordult a Föld velünk, csak nehogy leessünk a szélén, mert egyesek szerint a Föld lapos és tányéralakú.

1 megjegyzés:

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei