2017-12-25

Gyuri bácsi robotos jótanácsai



Gyuri bácsi robotolt

A hobby robotok világa alapvetően a tudomány, a technológia, a mérnöki alkotás és a matematika iránt érdeklődőknek nyújt megfelelő alapot.

Angol nyelvű rövidítése:
STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)


A gyártók alapvetően az iskolás korú gyerekek ez irányú fejlődését célozzák meg a különböző egyszerűbb, vagy bonyolultabb szerkezetekkel, készletekkel. Persze ez nem zárja ki, hogy egy felnőtt is fejest ugorhat ebbe a világba, mint például jómagam.

Így tehát két alap esetről beszélhetünk:
  1. Ha valaki a kiskorú gyermekének, unokájának kíván örömet okozni a robot technika alapjaival, akkor célszerű olyan induló készletet választani, ami  harmonizál a gyermek lelki világával és a pénztárcáját sem  terheli meg nagyon. 
Ilyen pl. a Makeblock márkájú mBot kezdő készlet, mely kb. 95 USD áron már beszerezhető:

Nyugdíjas


2.    Ha a saját hasznos időtöltésére szánja, akkor nyilván komolyabb készlettel célszerű indulni, amely jó néhány robot megépítésére alkalmas, akár adott leírások alapján, akár csináld magad módon (DIY - Do It Yourself). Persze ezek már meglehetősen drágák. Akadnak speciális célra összeállítható készletek is, mint pl. egy X-Y plotter, vagy akár egy 3D-s nyomtató:


Nyugdíjas



Ez utóbbi potom 600 USD -ért szerezhető be.


A túlköltekezés érdekében alapvető tanácsom tehát, hogy jól határozzuk meg, kinek és milyen célra szánjuk az eszköz(ök) beszerzését.


Ami a programozást illetve az elektronikát illeti, számtalan lehetőség közül választhatunk akár a készülék „agyát” jelentő alaplap, akár a programozás módját  illetően. Megjegyzem, hogy a legtöbb készlethez mindezek eleve adottak, de szabad a pálya, mivel alapvetően minden robot programozása az ún. Arduino* platformon alapszik, melyhez saját magunk is választhatunk ezzel kompatibilis alaplapot illetve fejlesztő szoftvert (Aurdino IDE**).


Források:

- makeblock.com

- *(wikipedia): az Arduino egy szabad szoftveres, nyílt forráskódú elektronikai fejlesztőplatform, arra tervezve, hogy a különböző projektekben az elektronikus eszközök könnyebben hozzáférhetőek, kezelhetőek legyenek. Széles tömegek számára elérhető, mivel olcsó, könnyen beszerezhető, egyszerűen programozható, és csatlakoztatható más eszközökhöz.
- **(wikipedia): az Arduino IDE egy kereszt-platformos, Java nyelven írt fejlesztőkörnyezet, amely segítségével Arduino programokat készíthetünk, tesztelhetünk, majd az Arduino Board-okra tölthetjük.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznosak a túlköltekezéssel kapcsolatos ajánlások.
    Sajnos a szülők néha ezeket nem veszik figyelembe.

    VálaszTörlés

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei