2017-07-06

Kalandozások kora-prológus

Gyuri bácsi nosztalgiázik

Nyugdíjas


Amikor 1993 elején a Díjbeszedőhöz kerültem, a cég már átalakult részvénytársasággá, előkészítendő a privatizációt.
1993 nyarán megalakult az MRP szervezet (TIT előadás: Munkavállalói Résztulajdonosi Program), ami azt jelentette, hogy az alkalmazottak portástól a vezérigazgatóig bizonyos játékszabályok szerint részvényt vásárolhattak egy független szakértő cég által felmért törzstőke erejéig. Akkor még mindenki hitt a szebb jövőben, sőt, Állam Bácsi nagyon is támogatta a privatizációt. Ez az MRP esetében azt jelentette, hogy a részvényeket a névérték töredékéért, ún. E-hitelre (egzisztencia hitel) lehetett megvásárolni. Nem egyszeri alkalommal, hanem bizonyos időközönként, de folyamatosan. (A részvények viszont csak az E-hitel visszafizetése után, az MRP szervezet megszűnésekor kerülhettek a részvényesek 100%-os tulajdonába. Megjegyzem, hogy tudomásom szerint a Díjbeszedő volt az országban az egyetlen cég, ahol  sikeresen zárult az MRP-s privatizáció!)

Néhány év elteltével – mindenki legnagyobb meglepetésére – az egyik Közgyűlésen bejelentették, hogy az ilyen-olyan törvény alapján már lehet osztalékot fizetni!

Az én részvényeim csekély hányadát jelentették ugyan a nagy egésznek, viszont attól kezdve minden évben, nyár elején elég tetemes osztalékot kaptam (csúnya terminológiával: tőkejövedelmet realizáltam).

Nos, ez a plusz jövedelem tette lehetővé a „kalandozásainkat”, azaz a külföldi nyaralásokat és a városnéző kirándulásokat.

Még csak annyit, hogy pedagógus, majd később iskolaigazgató feleségem időbeosztása miatt a nyaralások mindig főszezonra estek (leginkább a jónevű utazási iroda szervezésében), a rövidebb időtartamú városnézéseket a tavaszi vagy az őszi szünetekben meg tudtuk oldani (teljesen maszekban, szállás és repjegy foglalás a neten).

A "Kalandozások kora" sorozatban ezen élményeinkből villantok fel néhány, illusztrációval fűszerezett emlékképet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei