2023-07-31

Gabi bácsi regisztrál

 két hónapos küzdem és még nincs vége ...

Gabi bácsi az elmúlt időszakban rendkívül elfoglalt volt.

Csak mostában jutott ideje arra, hogy regisztráltassa magát az ingatlanosok országos névjegyzékébe, hogy megkapja a regisztrációs számát.

Nagyon szereti az ilyen hatósági ügyeket, birka türelme széles körben ismert.


Ideges


Hát elekezdett utánajárni a folyamatanak, mivel regisztrációs szám hiányában elvileg nem is lehet ingatértékesítési tevékenységet folytatni:
  • elkezdett levelezgetni a különféle kormányzati szervekkel
  • kiderült, hogy a Fővárosi Főjegyzőhöz kell fordulnia
  • megkérte az erkölcsi bizonyítványát az ügyfélkapun keresztül (regisztrált, mert kerülte ezt a felületet, sajnos már találkozott azokkal akik ezt készítették, felügyelik, fejlesztik)
  • tisztában volt azzal, hogy a hétvégi kormányrendeleteket már a közigazgatásban sem lehet követni, ki, mikor, hová tartozik, mely eddig külön működő szoftver elemeket hová kell bedrótozni. Na meg is látszik az egész rendszeren
  • megismerte korábbi köztisztviselői éveiben, hogy a közszolgáktól mire (semmi jóra) számíthat
  • úgyhogy beküldte a dokumentumait a fővárosba, csatolva az adait tartalmazó mellékleteket és megírta, hogy nem magánemberként, nem vállalkozás alapítása céljából, hanem nyugdíjas szövetkezeti tagként szeretne regisztrálni
Na ekkor vette kezdetét az őrület, ami már 2 hónapja tart:
  • visszaírt egy főtanácsos, hogy mely jogszabályokat kell figyelembe venni
  • lelkiismeretesen ismertette, hogy miként kell erkölcsi igazolást kérnie (már megvolt, a főtanácsoshoz a mellékletei nem juthattak el)
  • a főtanácsnok összegyűjtötte a teljes joganyagot a vállalkozókra, ügyvédekre, stb. vonatkozó előírásokkal együtt
  • több mail váltás után végül megjött a sajátos helyzetére utaló követelmény
  • és hogy ezt az e-levél szolgáltatáson keresztül, hitelesítve kell benyújtania a fővároshoz
 Még újabb fejlemény:
  •  sikerült, megvan a regisztrációs szám !
 Újabb fejlemény:
  • mivel voltak a szövetkezetre vonatkozó adatszolgáltatások is, ezért amint ezt a szövi elnök vette, felmerült, hogy a szövetkezet is regisztrálja magát, hiszen szerepel a tevékenységi területeiben az ingatlanos tevékenység
  • szuper ! Akkor majd külön csatornán közösen lesz elindítva a folyamat
  • az elnöknek is kellettek igazolások, nullás a NAV -tól, erkölcsi, kamarai tagság, stb.
A döbbenet akkor ült ki mindkettőjük arcán, amikor a külön-külön megkapott kitöltési útmutató szerint mindkettőjüknek meg kellett volna adni a másik regisztrációs számát.
De hiszen mindketten, egyszerre, elsőnek regisztrálták volna magukat, úgy, hogy egyiküknek sincs még saját reg. száma, tehát ez a feltétel gyakorlatilag teljesíthetetlen, a kitöltési útmutatót készítő ezt a speciális esetett kihagyta.

Úgy döntöttek, hogy először a szövetkezet próbál meg regisztrálni, az elnök be is küldött mindent.

Gabi bácsi kapott egy mail -t a főtanácsnoktól, hogy látják a szövi anyagát, ő is küldje mellé a sajátjait, tehát eltekintettek a saját tájékoztatójukban leírtak betartásától, rájöhettek, hogy az úgy nem fog menni.

Közben mentek a napok, hetek, az erkölcsi érvényességi dátuma közeledett, de még volt idő a 3 hónapos érvényességből. Gabi bácsi a szabadságán nem fért hozzá az anyagaihoz, ezt meg is írta, majd később beküldte a saját anyagait.

Egy hét csend, majd jöttek mail -ek mindkét ágra:
  • Gabi bácsi egy bejelentési anyagban a 2. oldalt nem írta alá (szerinte az rá nem vonatkozott)
  • A NAV köztartozás mentes nyilatkozata mellé még kell az állandó lakcíme szerinti önkormányzat adóügyi osztályáról is egy köztartozási igazolás, mehet vissza megint az önkormányzathoz, pedig a NAV kirendeltségen azt mondták, hogy a hidegpecsétes papírjuk elegendő, de nem
  • a szövetkezet elnöke meg azt kapta, hogy a szövi teljes Igazgatósági tagságától is kell erkölcsi, pénzmosás megelőzése céljából nyilatkozat, meg még ki tudja mi. A szövetkezet elnöke meg riaszthatja az Igazgatóságot a nyár közepénn, nagyon fognak örülni. És a szövi elnök erkölcsije sem tart örökké
De hát a közszolgák nem jogalkotók, hanem csak jogalkalmazók, ez a rend.

Az viszont furcsa, hogy a szakmában közismert, az ingatlanosok jelentős része nem rendelkezik bizonyítvánnyal és reg. számmal sem, ami kizárja a tevékenység legális gyakorlását.

Ezzel viszont senki sem foglalkozik, pedig jót tenne a szakmának, ha azt sok szerencsevadász dilettánst kiszűrnék a rendszerből, aki csak sorfolytonos, nagybetűkkel teletűzdelt szöveget tud írni, tele a "madárcsicsergős, álomotthon, ékszerdoboz, duplakonfortos" baromságaikkal.
Duplakomfortos ingatlan a szakmai terminológiában nincs is, az összkomfort a legmagasabb kategória.
Az OKJ tanfolyamon megmondták az oktatók, hogy aki a szakdolgozatában, a vizsgákon ezt a szót leírja, kimondja, azt helyből megbuktatják.

Alaprajzot sem tudnak készíteni sokan, odaírják, hogy "az alaprajz csak tájékoztató jellegű", tehát aránytalan, egyes helyiségekről az alaprajzon hiányzik az ajtó, csak felbontással lehetne oda bemenni a rajz alapján.
Arról sincs fogalma egyeseknek, hogy a tetőterek beépítésénél csak a 190 cm -nél magasabb terület vetületet lehet a hasznos területhez hozzáadni, bátran hozzáadják a teljes tetőteri alapterület m2 értéket. Aztán majd a vevőjelöltekkel lehet vitatkozni.
Az erkély, terasz, loggia, üvegezett veranda területét pedig klf. redukciós értékkel csökkentett területként szabad csak a hasznos területbe beleszámítani.
Bedőlnek egy közismert ingatlanos oldalnak, amely az 50% -át hozzáadja ezen területeknek, ami szakmailag, értékbecslésnél teljesen szakszerűtlen, meghamisítja a fajlagos Ft/m2 értéket a hirdetések alján.

Fotózni nem is tudnak, bele a napsütötte ablakba, vagy este lámpafénynél, hogy mit jelent a "home staging", arról fogalmuk sincs, retiküljük, mobil telefon az asztalon, kabátjuk a fogason, belefotóznak a felnyitott fedelű WC csészébe, még jó, hogy előtte lehúzzák.
Külső felvételnél az árnyékuk látszik a fotón, ahogy fotózzák a vadrózsát a kertben.

Gabi bácsi legszívesebben sugárban hányna az ilyenektől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei