2020-08-31

Vikus és Geri II.

az iskolai évek

Az általános iskolai éveket mindketten a Kassa utcai általánosban töltötték - természetsen 2 év különbséggel - mert ez volt a legközelebbi és a villamosvonal (50 -es) a házzal azonos oldalon helyezkedett el, nem kellett később az úttesten átmenni, amikor már egyedül is tudtak közlekedni.
És ez egy sport tagozatos iskola volt, a Honvéd támogatta.
Télen az iskola udvaron a hó alatt megfagyott jégen csúszkáltak a szünetben, de lehet, hogy erről a Honvédban nem tudtak, ilyen szakosztályuk nem volt.

 
Nyugdíjas

Az évvégi bizonyítványok jegyeire ennyi év távlatából Gabi bácsi már nem emlékszik, de különösebb probléma nélkül mentek a dolgok. A szülők - így Gabi bácsi is - szorgalmasan látogatták a szülöi értekezleteket és repestek a boldogságtól, amikor újabb befizetésekről kaptak értesítést.Vikus rendes, precíz nebuló volt, rá is hagyták az osztálypénzek beszedését - lehet, hogy ez már a középiskolában volt -, nyugtát is adott.
A szülőiról hazatérve Gabi bácsi lelkesen próbálta volna tudósítani a családot, de rendre lekussoltatták: "papa, mi már ezt rég tudjuk !"
Kénytelen volt leszegett fejjel, csendben lapátolni a vacsorát.
A sporttagozat következtében a Geri osztályában "Pista bá" of. kézilabda csapatot szervezett, gyakran jártak meccsekre a Bosnyák téri centrum pályájára.
A kézilabda egy durva, erőszakos sport, ez nem nagyon tetszett a Gerinek, bár magas. vékony gyerek volt, jó átlövő lehetett volna, de többnyire csak csereként állt be. Pista bá vette a metakommunikációt.
Gerinek nem volt szerencséje a BMX -el sem, egyszer egy szintkülönbséges ugratásnál a kormány felmondta a szolgálatot és akkorát esett, hogy szegény gyerek térdei, könyökei mély sebekkel lettek tele.
Rohanás a körzeti szakrendelőbe, ott Betadin -os kezelés, a könnye is kicsordult, úgy csípte a sebeket a szer, a nyomok még sokáig megmaradtak.

A középiskolai tanulmányok megkezdése előtt  került sor az első - és egyben az egyetlen - komolyabb konfliktusra a Gerivel.
A makacs szülők erőltették a Karinthy Frigyes kéttannyelvű gimnáziumot pedig szegény gyerek a Mester utcába, egy autóvillamossági iskolába szeretett volna menni és elcsukló hangon könyörgött, hogy ne irassák be a kéttannyelvűbe.
De Gabi bácsi hajthatatlan volt, látszott a gyerkőcön a műszaki véna, de nem akartak szakbarbárt nevelni belőle és az angol nyelv jól jöhet majd később.
Gerit már fiatal korában vonzották a műszaki dolgok, egy kerti sufniban tanulmányozta az autó motorblokkok lelkivilágát, került egy hengerfej és dugattyú nélküli motoröntvény is.
Vajon honnan szerezhette ?
Kisebb vergődések után jól vizsgázott nyelvből és ez papíron felsőfokú angolt jelentett neki.
 
Nyugdíjas
 
Látszik, hogy jó környezetben tanulhatott !

Nyugdíjas


Vikus a lőrinci Hengersor utcai közgazdasági középiskolába nyert felvételt, amely akkor jelentős felújítási munkálatokra szrult, az osztálytermek igencsak elhasznált állapotban voltak, de ez az oktatás lényegét nem érintette.
 
Nyugdíjas
 
A normál 4 évet követően még egy 2 éves továbbképzésen is részt vett, melynek során megtanult gyors- és gépírni, ami nem egy szokványos képzettség és jól jött volna régen a fontos történelmi eseményeket lejegyző szerzeteseknek is.
 
Az idő távlatából már nem biztos, hogy helyes időszakba lettek sorolva, de Gabi bácsiban megmaradtak egyes események:

  • Vikus élte nyugodt, kiegyensúlyozott életét, ezt az akkori kordivatoknak megfelelően azt  ún. barátnői "ottalvások" -kal színesítette, ami azt jelentette, hogy egyik osztálytársnőjéhez ment játszani és éjszakára is ott maradt
  • a szülők visszafogott anyagi körülmények közötti nevelésének eredményeként nem halmozták el őket a legújabb játékokkal, de ez talán nem hagyott mély árkokat a lelkivilágukban
  • Geri kamaszként élt-halt a Martens bakancsért, állandóan abban járt, még akkor is, amikor annak talpa kezdett leválni és emiatt a szülők rosszalló megjegyzéseket tettek. De ez hagyján, a bakancshoz a Tankcsapda együttes zenéje is szorosan kapcsolódott, ami a szülőknek nagy megpróbáltatást jelentett. De hát a lázadó kor ! Később jött a Nirvana, de a számok között volt néhány figyelemre méltó is, Gabi bácsinak később jöttek a lázadó időszakai
  • de a lázadás ellenére Gabi bácsi kivitte őket a korai Sziget fesztiválra és egyútt nézték Foofighters zenekart, akik akkor voltak először az országban és nirvánás gyökereik voltak. Itt voltak apróbb események is: Vikus a sok álldogálástól megszédült, elsápadt, le kellett ültetni és eteni, itatni. Geri viszont az önfeledt  pogózás közben az előtte állótól kapott egy fejest és letört egy kis darab az egyik fogából. De nem hagyta ott szerencsére
  • később egyre odafigyelt Gabi bácsi - megérezte az idők előszelét - amint lehetősége volt rá (magyarul: lopott, csalt, hazudott), kerített egy otthoni számítógépet, hogy a csemeték ebben ne maradjanak le kortársaik mellett
  • ezzel kapcsolatosan voltak vidám percek is. A fifikás Geri állandóan - néha a tanulás rovására is - a SimCity nevű stratégiai játékkal játszott, emiatt le kellett jelszózni a gépet. De itt jött a ravaszság: egy alkalommal megkérte édesanyját, hogy legálisan játszhasson, oldja fel a jelszót. Édesanyaja éppen tésztát gyúrt, lisztes volt a keze. A büdös kölyök kileste a lisztnyomos billentyűket és kikombinálta a jelszót, a többi már kikövetkeztethető
  • Gerinek voltak apró és nagyobb stiklijei is. Később bevallotta, hogy éjszakánként kilopódzott és a környékbeli barátjaival, jogosítvány nélkül, egy autóval száguldoztak a csendes lőrinci utcákon. Egy másik alkalommal kedvenc találkozóhelyükön - a szemeretelepi vasútállomás kocsmájánál - múlatták az időt és 2 üveg sőrtől módosult tudatállapotba került. Hazatérve a kerti terasz betonján tért nyugovóra. Gabi bácsi ekkor durvát lépett, lekapta a szobai nagy tükröt és a fekvő Geri fölé vitte, hogy nézze meg magát benne, hogy néz ki. Lehet, hogy ennek poszttraumás stressz lett az eredménye
  • A nem teljesen befejezett házépítés eredményeként - a tetőtéri szobákra nem jutott már keret - a leány és fiú testvérek közös szobában nőttek fel, de ezt megoldották egymás között és talán ennek is köszönhető, hogy szoros lelki kapcsolat alakult ki közöttük. A 2 évvel idősebb Geri gyakran kísérte el hugát esti eseményekre, mint egy bodyguard
  • de anyagi kapcsolat is kialakult. A Geri gyakran pumpolta meg a hugi szerény (4.000 Ft/hó) zsebpénz keretét, mivel az ővé gyorsabban fogyott. A frissen kapott ellátmányból rendezte a tartozást, majd egy mozdulatta újra pumpolt. Kellett a zsé cigire, amit a Karinthy óraközi szüneteiben a szomszédos parkban füstölt el osztálytársaival
  • Vikus iskolai viselkedésével nem voltak problémák, de egyszer Gabi bácsit behivatta a Geri magyar tanárnője, hogy ezmegaz. Gabi bácsi elé tette a gyerkőc magyar füzetét. Geri gyorsan jegyzetelt, de utána átnézte amit írt, majd akkurátosan javította a szavakat. Gabi bácsi elszörnyedve látta az össze-vissza firkált, javított oldalakat. Lehet, hogy otthon nem figyelt oda kellően.
Majd jönnek a további tanulmányok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei