2018-10-11

Útmutató a QR kód használatához

a QR kód generálása

Kedves Blog Látogatóink !

A legfrissebb:

a legegyszerűbb esetekben jól használható a következő alkalmazás is:

https://hu.qr-code-generator.com/

Még frissebb hír:
az Android "Internet" ikon -ját elindítva, a jobb felső 3 pöttyre megnyiló ablakban a "Bővítmények" -nél be lehet kapcsolni az Android QR beolvasó alkalmazását.
Tehát már itt sem kell külön app -ot letölteni.

Friss hír:
az iOS 11.4 verzió Safari böngészője már tartalmazza a QR kód olvasót a fényképezés funkcióban, automatikusan felkínálja a beolvasást
Nekünk is haladni kellett a korral, így bevetettük a XXI. század egyik viszonylag új fegyverét, az ún. QR kódot (angol rövidítés: Quick Response, azaz gyors válasz, reakció).
A Főoldalon jobbra látható is egy, amely a blogunk URL címét (landing page) tartalmazza kódolt formában.

  A QR kód generálás
Ez a lehetőség a legizgalmasabb: legyártani a saját blogunk URL címét (link) QR kód segítségével.
A Főoldalon látható kódot egy legális és ingyenes Microsoft programmal (QR-Code Generator) állítottuk elő, mely beszerezhető a Microsoft Áruházban. 
Ez a Windows 10 operációs rendszeren fut, viszont nem csak URL címet, hanem földrajzi koordinátákat, naptári bejegyzéseket, de akár tetszőleges szöveget is QR kóddá tud alakítani.
(Más operációs rendszerekhez is lehet találni ingyenes kód generáló programot. A Google a mi barátunk !)
Kitettük a blog jobb oldalára és aki odatartja a mobil / tablet QR olvasó programjának beolvasó ablakát, az pillanatokon belül láthatja a blogot a saját eszközén és az egyből el is indul rajta.
Nem kell tehát bonyolult URL szöveget megjegyezni és ez nagy könnyebbség.

Néhány szó a QR kóddal kapcsolatosan


Nyugdíjas

Manapság már sok helyen használatos, például online vásárolt repülőjegyek beszálló kártyáit már ilyen formában küldik a mobil telefonra, a kiolvasása a repülőtéren speciális terminállal lehetséges. Említhetném még a mobil bankolás területét is világszerte, ahol ezt a kódot használják már.
Az általános célú (pl. URL címet tartalmazó) QR kód beolvasása és dekódolása  mobil eszközökön, azaz okos telefonon vagy tableten futó applikációkkal lehetséges. Pl. a Google Play / App Store áruházban számtalan ingyenes alkalmazás található, melyeket Android / iOS operációs rendszerrel működő eszközökre lehet letölteni.
A kód beolvasása nagyon egyszerű: a mobil eszközön el kell indítani az alkalmazást, és úgy kell a kamerát a kódra irányítani, hogy az a kijelzőn látható keretek közé essen.

A fókuszálás automatikus, így pillanatok alatt megtörténik a dekódolás és a legtöbb alkalmazás esetében automatikusan megnyílik a weboldal az alapértelmezett böngészőben.

3 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon szellemes ötlet.
    Egyszerű, de nagyszerű.

    Az összes társ weboldalunkat felvérteztük ezzel a képességgel.

    VálaszTörlés
  2. Gyuri bácsi, aki ennek a ki- és megtalálója volt, rendszeresen kapja tőlem a megrendeléseket.

    Szegénynek azt ígértem, hogy mentesítem ettől a feladattól, de ez csak egy ígéret volt, azóta sem tudtam ennek utánajárni.
    Ő meg csak gyártja nekem 5 perc alatt a QR kódokat.

    Szegény Gyuri bácsi, kivel hozott össze sanyarú balsorsod ?!

    VálaszTörlés
  3. Gabi bácsi, légy szíves ne szórd rám a púdert!

    A QR kóddal egyébként még a volt cégemnél (a Díjbeszedőnél) találkoztam először: a készpénzzel fizetők Terhelési összesítőjére nyomtatták, és mobillal (és persze regisztrált bankkártyával) pikk-pakk ki lehetett fizetni a számlát egy erre kifejlesztett alkalmazás segítségével.

    Aztán a "robotolásaim" során jött egy hirtelen ötlet, ekkor született meg a SpeaQR... Akkor merültem el egy kicsit eme témában.

    VálaszTörlés

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei