2017-10-08

A nyugdíjas jó munkaerő

kedvcsináló


Frissítés
Nyugdíjasként dolgozni több elvi lehetőség kínálkozik, ezek egyre népszerűbbek manapság:
  1. az utolsó munkahelyen tovább tevékenykedni
  2. ismerős segítségével elhelyezkedni
  3. személyzeti tanácsadó cégen keresztül pályázni
  4. karitatív, önkéntes munkát végezni javadalmazás nélkül
  5. nyugdíjas szövetkezetekben munkát vállalni
ad. 1.
Ez lehet reális, ha a munkavállaló rövid távon pótolhatatlan, vagy olyan rosszul megy a cégnek, hogy mindenki menekül onnan. De akkor meg minek ott tovább dolgozni, csak az anyagi kényszer lehet a motiváló erő.

 Nyugdíjas

ad. 2. 
Van remény, ha kell az adott cégnél a munkaerő és az ismerős döntési pozícióban van. Ma már az ismerős cégénél sem fognak "vatta" munkahelyeket létrehozni senki kedvéért sem és ezt elvárni nem is lehet. Még akkor sem, ha az ismerős a tulajdonos.
Van olyan ismerősöm, aki az egyik tulajdonosa egy cégnek és a feleségének megszűnt a munkahelye. Felvették a feleséget a céghez, de hogy ne legyenek ellenérzések az alkalmazottak körében, ezért az ismerősöm fizetését lecsökkentették és azt a hányadot fizették a feleségnek, hogy ne munkanélküliként kelljen elvánszorognia a nyugdíjig.
Ez egy nagyon korrekt eljárás volt, kevés az ilyen !

ad. 3.
Na ez a legreménytelenebb, hacsak valaki nem multi csúcsvezető, vagy ívhegesztő szakmunkás, bár ahogyan korábban már írtam, nagyot változott a világ.
Több munkaerő közvetítőnél voltam regisztrálva és folyamatosan keresem a kihívásokat. Időnként jelentkeztem állásokra, amelyeket elvállalhatónak tartottam. De a legtöbbször a válasz:
  • a kiválasztási projektet visszavonták, ez azt jelenti, hogy volt egy csókos, csak a formaság miatt adták fel a hirdetést
  • vagy "sajnos most nem önt választottuk", ami azt jelenti, hogy azt gondolják, hogy egy nyugdíjaskorú már nem tud dolgozni
Viszont sokkal több a megkeresés, mert a fiatalok mind Londonban mosogatnak, nincs aki dolgozzon ebben az országban.

ad. 4.
Erre csak azok vállalkozhatnak, akiknek a nyugdíja biztosítja a normál megélhetést. Erre számtalan lehetőség kínálkozik és nagyon sokan csinálják, kezd elfogadottá válni, hogy szolidárisaknak kell lennünk a környezetünkben élő szerényebb sorsú polgártársainkkal. 

ad. 5.
Ez azoknak jó, akik nem akarnak egész évben dolgozni, de egy több hónapos projektmunkát szívesen elvállalnak.

Sok szó esik manapság a nyugdíjas szövetkezetek alkonyáról, de ez nem fedi a valóságot, a projektmunkánál nagyon hatékony vállalkozási forma, sok megkeresés érkezik ahhoz a szövetkezethez, amelybe magam is beléptem.

2 megjegyzés:

  1. Olvasva a gomba mód szaporodó nyugdíjas szövetkezetekről és arról, hogy döntően fizikai munkákra van igény (raktáros, portás több műszakban, árufeltöltő, biztonsági őr, stb.), elgondolkodik az ember, hogy kiknek lesz ez jó ?
    Hát, mint ahogy eddig: ügyvédeknek és könyvelőknek, akiknek eddig is az állami rendelkezések teremtették meg a piacot, anélkül, hogy a kisujjukat is megmozdították volna.

    VálaszTörlés
  2. Azóta finomodik a véleményem:
    - ha valaki lemond az éves 0.5%-os nyugdíj növekményről, akkor ez jó és egyszerű konstrukció lehet
    - jelenleg lasszóval kergetik a nyugdíjasokat, mert csak a rajtuk keresztül kötött szerződésekből tudnak lecsípni és képezni saját fedezetet

    Viszont munkát szerezni még nem nagyon tudnak mindenkinek, tehát aki visz megbízót, annak tudnak segíteni a szerződéskötésnél, a szövetkezet minden NAV -os bejelentést, befizetést elintéz ennek fejében

    Adózás után ~ 70% -a szerződéses összegnek lesz a nettó kereset.

    VálaszTörlés

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei