2020-06-21

Gabi bácsi a Brassai Sámuel utcában I.

Gáborka fiatalkora, egy hosszú történet I. része

1962 -ben Anci néni 3 gyerekes vándorcirkusza elköltözött egy kisebb mérettel és rezsivel rendelkező Brassai Sámuel utcai lakásba.
(néhány hivatkozás egy korábbi posztra utal)

Akkoriban ez egy csendes utca volt, kis autóforgalommal.
Gáborka a Németvölgyi úti "mackós" iskolába - az iskola bejáratánál Mackó bácsi szobra állt - járt és az általános II. osztályát koptatta.

Nyugdíjas

Gyorsan megismerkedett a helyi fiú és leány pajtásaival:
  • a félemeleti lakással szemben lévő családi házban K. Árpival (alias Gróf úr a későbbi TITÁN együttes szólósa és a próbatermi garázst biztosító ingatlan lakója) és nővéreivel Emesével (alias Mese, aki alkalmilag énekelt a TITÁN -ban) és Krisztinával, aki jóval idősebb volt, ezért kikerült Gáborka fókuszából
  • a félemeleten szemben lévő lakásból Attilával (TITÁN együttes dobosa)
  • szemben F. Andrással (alias Sutyi)
  • szintén szemben M. Gyurival (alias Gyúró)
  • a felettük lévő lakásban - szintén a mackósba járó - E. Péter (alias Petya) és Jutka (alias Juno) testvérpárral
  • egy emelettel feljebb T-B. Krisztával
A gyors barátkozást követően gyakran fociztak az utcában, kapuként 2-2 tégla szolgált. Az akkori kedvenc piros pöttyös gumilabdát (á.: 20 Ft) használták.

Nyugdíjas


Ezt persze gyakran kellett cserélni, mert az egyik oldalon egy üres telken veteményes volt. Ha a tulaj nem volt ott, akkor galád módon átmásztak a fonott kerítésen, de látogatásuk árulkodó nyomokat hagyott a friss veteményben. Ha a tulaj ott tartózkodott, akkor kiszúrva dobta vissza a labdát, tehát újra össze kellett dobni a 20 Ft -ot a szűkös zsebpénzből.
A nagy csaták közben, cselezésnél, Gáborka kétszer is rálépett a labdára elterült az aszfalton és mindkét karját eltörte egyszer-egyszer. Ennek következtében rohanni kellett az akkori Sportkórházba röntgenre, gipszelésre.
A focizások következtében más konfliktusok is akadtak:
  • a nagy csatazaj és a szuterén vasrácsához csapódó labdák csattanása miatt gyakran rohant ki M. Lajos (éjszakás MÁV dolgozó, házmester) válogatott szitkozódások közepette, emiatt Anci néni gyakran hazarendelte Gáborkát, a mérkőzés félbeszakadt
  • az utca végi kapuba lőtt gólok és a mellérúgások következtében a labda a forgalmasabb Tarcsay Vilmos utcára gurult és ügyelni kellett az ott közlekedő autókra is, volt, hogy az autók rámentek a labdára hangos durranások kíséretében. Megint kellett a 20 Ft.
  • a vegyes gyerekcsapat - lányokkal kiegészülve - kidobóst és bújócskát is játszott és ez hangos visítozással is járt
Az utca színfoltja és éjszakai élete - hangos kiskamasz vihogások célpontja - az utcában lakó Alízka volt.
Bár kenyere javát már megette, de az Alkotás presszóból este szalonspiccesen hazatérőben férfi kísérete gyakran támasztotta meg vele a lakása előtti kerítést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei