2017-07-07

Dzsordzs bácsi, a gazdag rokon, a londoni migráns II. rész

gyónások, a címszereplő önvallomásai

Írta és előadja: Dzsordzs bácsi
Lektorálta és teljesen megváltoztatta: Gabi bácsi

A 60 -as években a magyar kormány igen sok pénzt invesztált be a szállodaépítési programjába, mintha megérezte volna azon óhajomat, hogy kis stiklikkel, simlisségekkel szeretném megkeresni  a mindennapi betevőmet.

Nyugdíjas

Sorra épültek a szállodák (Duna Intercontinental, Fórum, Hotel Szabadság) és a Margitszigeti Nagyszálló ahol a kezdő iparos éveimet töltöttem és napjainkig tartó legnagyobb büszkeségemre Satchmo Armstrong dzsessztrombitás őstehetség bőröndjeit cipelhettem. Mintha kövek lettek volna a cuccában, olyan nehéz volt és valami csöpögött belőle, amíg a lifthez vittem.
Marika néni a szálló takarítónője meg is kérdezte Szacsmó személyi titkárát a dolog felől és a titkár szemlesütve közölte, hogy a trombitazseni el szerette volna hozni a feleségét is, hogy megmutassa a gyönyörű Budapestet.
De az asszony nem akart magától eljönni ...
Emlékszem két hotel  brancs volt, az egyik az OISZÉV a másik pedig a Pannonia Vállalat. Az OISZÉV szón sokat gondolkodtam és csak évek múlva, később jöttem rá hogy mit jelent (gondolkozzon el a kedves olvasó is). Úgy tűnt, még sok másnak is nehézséget okozott a talány és így csakhamar átváltoztatták Hungarhotels névre.
A kormánynak nagy szüksége volt a devizára, mert azt a szűkös időkben Kelet -re kellett továbbküldeni. Egyszer később nyilatkozott is F. János bácsi az ország fő pénzszerzője, hogy néha csörrent a telefon és akkor 2-3 vulkánfíber koffert kellett megtöltenie  dollárral meg minden mással és illetékes helyre elszállítani.
Azokban az években már az érettségire készültem 1964-ben, amikor egy szép napsugaras napon egy elegáns úr kopogtatott a tantermünk ajtaján és matek órán elkezdte ecsetelni,  hogy  milyen ragyogó életpályát lehet befutni, ha valaki a szállodaportás szakmát választja. Olyan meghatóan beszélt, hogy szinte már éreztem a dollárokat a zsebemben. Rögtön ráharaptam, mivel németül tudtam és angolból a Drága Jó Vilma néni (K. Ödönné, született F. Vilma) foglalkozott velem. Csak hogy érzékeltessem, mennyire jól és lelkiismeretesen szervezték a dolgot, a Margitszigeti Nagyszállóból, ahol a tanulóéveimet töltöttem, az ottani főportás P. bácsi környezettanulmány céljából még otthon is meglátogatott. Biztos akartak lenni benne, hogy jó helyről származom. 
Visszatérve a Petőfi gimire (a volt Werbőczy) elmondhatom, hogy nem voltam a tanárok gyöngye, mert szegény bátyám (Laci bácsi) árnyékában éltem és mindig vele példálództak - aki pl. történelemből országos versenyen indult és kiváló kézilabda kapus volt (Gabi bácsi: na ezt nem is tudtam). Csak a jópofa tanárokat szerettem, akiken lehetett jókat röhögni stb. Ilyen volt pl. A. Gyula bácsi is, aki akkoriban saját maga épített egy orgonát és ő volt a Haydn Kórus karnagya, sőt a latin nyelvet is tanította. Emlékszem, mindig bazi nagy fémkapcsos táskát húzott a földön és kérdésünkre azt mondta, hogy „baktertojások” vannak benne.
De a biológia tanárunk K. bácsi tanár úr sem volt akárki, mert több tudományos folyóirat szerzőjeként okozott némi derültséget az osztályban. Volt azonban egy gyengéje, mégpedig  az akkoriban divatos nyugati golyóstollak, amelyek a padon voltak kitéve és amelyeket állandóan buzerált. Sokszor annyira belemerült, hogy se látott se hallott csak motyogott és dicsérte a tollakat. Volt amikor dolgozatírás előtt összebeszéltünk és mindenki hozott szép színes példányokat, kitettük a padra. Az öreg prof. el volt bűvölve és mi nyugodtan tudtunk puskázni ónezsenír.
A kórus zenekarának híres tagjai voltak még: az omegás  B. Laci bácsi, aki egy nagydobot püfölt és M. Péter énekes.
Nagy nehezen leérettségiztem. Akkoriban máson járt az eszem és mivel jó kis galerink volt, egy Csörsz utcai régi katonai temetőben (a helye a mai MOM park területe) ütöttünk tanyát, ahol énekelgettünk, tapiztuk és csöcsörésztük a csajokat, meg miegymás. Balhék is voltak. Egyszer közösen megdobbantottunk egy kb. 50 literes boroshordót a MOM kultúrház büféjéből (az udvaron volt, csak át kellett emelni a kerítésen és oda gurítani a temetőbe). Jókat ittunk, majd faágakkal álcázva egy szomszéd kerítése mellé gurítottuk és otthagytuk, hogy majd másnap folytatjuk a dorbézolást. Nem számoltunk azonban azzal, hogy a házsártos szomszéd két kajla fia meg a barátai is rá fognak járni.
A nagyobb baj az volt, hogy a fiatalkorú gyerekek piásan mentek haza, a szülők meg ránk szabadították a rendőrséget kiskorúak megrontása és a példamutatás elmulasztása, valamint gyanús tartalmú hordó tárolása miatt.
Ezt követően a Maros utcában rendőrségi kihallgatás következett, de valahogy csak megúsztuk.

Nyugdíjas

Gabi bácsi az aranykezű ezermester III. rész


 Walking Dead 128. "A zombik földjén", hungarian version

 • konstrukcióhibás Elektrolux láncfűrész megmentése. A biztonsági kioldója nem funkcionált, rövidre tervezték a műanyag alkatrészt és eltelt egy kis idő, mire rájöttem a megoldásra. A kukából hoztam vissza a fűrészt, karitatív hajlamú vagyok mostanában. Csavarhúzó segítségével elindul, utána már stabilan megy, mert maga a fűrész kifogástalan gépészetileg. Egy érték lett megmentve, redukáltam a biológia lábnyomomat !
Nyugdíjas
 • fürdőszobai szennyes kosár belső bélés, a súlyos mackóöltönyök állandóan behúzták a bélést, textil a peremen körbeszegve (az eredeti gumizás szétszakadt). Mosása slaggal a kerti csapnál a kosárral együtt, mert még egyszer nem varrok ! Ez nagyon penge megoldás ! Általánosban gombvarró versenyt nyertem lányok előtt, mert én a végén még körbetekertem a cérnát a gomb tövénél !
Nyugdíjas
 • szétesett kidobó szerkezetű és szétakadt szabályzójú kenyérpirító újbóli üzembe állítása. Újra lehet szabályozni a hőfokot, jobb, mint újkorában, megint rövidült a lábnyomom
Nyugdíjas
 • a sales parkolása alatt egy hátulról kikanyarodó megroppantotta a hátsó lökhárítót, a darabok egyben tartása (a következő nagy törésig, mert akkor éri meg 25.000,- Ft -ért az egészet lefújatni) színre fújt cellux -xal (Cirmi SICc innen!).

Nyugdíjas

 • csővezetékeket takaró IKEA -s harmonika fürdőszobai gázcsövek látványának elfedésére, (tippadó a sales volt, időnként kitekint szűkebb szakterületéről)
Nyugdíjas
 • „éjjeliszekrény szegény” világítási megoldás IKEA –as kettős, flexibilis lámpával franciaágyak olvasási megvilágítására, dubble portion, sufnituning. Az egyik facsavart kissé túlhúztam
Nyugdíjas
 • vizes, sáros kutyahát elleni falvédelem fonott futóval az étkezőben. Blekus nagyon szereti kikaparni a szálakat a nagy mancskörmeivel
Nyugdíjas

 • kiakadó, 19 éves kerámia  tűzhely kijelzőjének újraindítása a 3 külön fázis biztosítékának le-fel kapcsolásával, sípolás jelzi, hogy megint világítanak a szegmenses csíkok. Amíg erre rájöttem, addig lökögettem, szétszereltem, rugdostam dühömben
Nyugdíjas

 • IKEA -s cipős szekrény alkalmazása a fürdőszobában a fürdés utáni fehérneműcseréhez, nagyon jó !
Nyugdíjas

 • leszerelt tányérantenna csavarlyukainak felhasználása virágtartó elhelyezéséhez, félmunka, még két lyuk tátong
Nyugdíjas
 • színben igazodó, a sufnigarázs homlokzatának elfedése barkácsléc kereten, barkácsfólia segítségével. A sales a megoldást meglátva lucskosra könnyezte magát a meghatottságtól
Nyugdíjas
 • rendszeres zuhanytálca tömítéscsere, rohadt egy meló, a külön tálca a sok topogástól elválik a faltól, a tömítés elenged, szivárogni kezd, csak épített, vagy járólapra helyezett megoldási javaslatok a jók. Utolsó javítás, csere lesz jövőre
Nyugdíjas
 • cserére kijelölt, lestrapált 10 éves zuhanykabin enyhén szétmálló külső részének optikai tuningja. Előkészítés tűzhelykaparó fémszivaccsal, fedés KORES írógép javító festékkel, zseniális. Csak vizet ne kapjon, száraz, páramentes helyre ajánlották (😁)
Nyugdíjas
 • terasz szék törött karfájának javítása (jobb lett mint újkorában !), csak a ferde lyukba fúrni, oda anyát elhelyezni volt nehéz, virsliujjúak ne is kísérletezzenek !
Nyugdíjas
 VÉGE
de még jön a bonus track !

  Az elmúlt hónap slágerei